Ελαιόλαδο και υγεία

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα μοναδικό δώρο της φύσης που μας προσφέρεται σε αφθονία στο ευλογημένο τόπο που ζούμε στην Κρήτη. Ένας θησαυρός για την υγεία μας.

Οι χρόνιες φλεγμονές είναι στις κυριότερες αιτίες πολλών ασθενειών στις μέρες μας. Μερικές από αυτές είναι καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, διαβήτης, μεταβολικά σύνδρομα, αρθρίτιδα και Αλτσχάϊμερ.
Ένας από τους βασικούς μηχανισμούς πίσω από τα πολλαπλά οφέλη του ελαιόλαδου είναι η καταπολέμηση της φλεγμονής.
Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως από μόνο του το ολεϊκό οξύ που βρίσκεται σε πληθώρα στο ελαιόλαδο μειώνει του δείκτες φλεγμονής όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη. Η βασική αντιφλεγμονώδης δράση του ελαιόλαδου μπορεί να αποδοθεί στα αντιοξειδωτικά που περιέχει όπως ελαιοκανθάλη η οποία μιμείται τη δράση της ιμπουπροφένης.

Λιγότερα

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (κυρίως το έμφραγμα) είναι από τις πιο σύνηθες αιτίες θανάτων σε όλο τον κόσμο. Πολλές μελέτες έχουν δήξει ότι με την Μεσογειακή διατροφή μειώνεται το ρίσκο εμφράγματος και θανάτων  εώς και 30%.

Μειώνει τη φλεγμονή:Όπως αναφέρουμε και πιο πάνω το ελαιόλαδο προστατεύει από τη φλεγμονή, η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα καρδιαγγειακά προβλήματα.
LDL χοληστερίνη:Το ελαιόλαδο προστατεύει την LDL από οξείδωση – μια καταλυτική διαδικασία στην εξέλιξη των καρδιακών νοσημάτων.
Βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου: Το ελαιόλαδο βελτιώνει τη λειτουργία το ενδοθηλίου το οποίο αποτελεί τα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.
Θρόμβωση:Το ελαιόλαδο συμβάλλει στην αποτροπή δημιουργίας θρόμβων, πράγμα πολύ σημαντικό για τον κίνδυνο εμφράγματος και καρδιακών προσβολών.
Μειώνει την αρτηριακή πίεση:Το ελαιόλαδο μειώνει την αρτηριακή πίεση σημαντικά καθώς και την ανάγκη λήψης αντι-υπερτασικών αγωγών έως και  48%.

Λιγότερα

Ο καρκίνος στις μέρες είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτων παγκοσμίως. Μελέτες μας έδειξαν πως οι κάτοικοι των Μεσογειακών χωρών έχουν σχετικά χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου και αρκετοί πιστεύουν πως έχει να κάνει με τη δράση του ελαιόλαδου.
Ένας παράγοντας που σχετίζεται με την ανάπτυξη του καρκίνου είναι η οξείδωση και οι βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Το ελαιόλαδο όπως ήδη αναφέραμε περιέχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών που μειώνουν τις βλάβες που προκαλεί το οξειδωτικό στρες.
Το ολεϊκό οξύ στο ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην οξείδωση και συγχρόνως έχει ευεργετικά οφέλη και δράση στα γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο.
Επίσης μελέτες μας έδειξαν πως τα στοιχεία διατροφικά στοιχεία που περιλαμβάνει το ελαιόλαδο καταπολεμούν τον καρκίνο σε μοριακό επίπεδο.

Λιγότερα

Η νόσος του Αλτσχάϊμερ είναι η πιο κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια και βασική αιτία της άνοιας.
Ένα χαρακτηριστικό του Αλτσχάϊμερ είναι εναποθήκευση πρωτεϊνών με τη μορφή αμυλοειδών πλακών στην επιφάνεια νευρώνων του εγκεφάλου μας.
Μελέτη σε ποντίκια έδειξε πως ένα συστατικό του ελαιόλαδου συνέβαλε στην απομάκρυνση αυτών των πλακών από τον εγκέφαλο. Επίσης μελέτη σε ομάδα ανθρώπων που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο είχε ευεργετική δράση στη λειτουργία του εγκεφάλου και μειωμένο ρίσκο σε εμφάνιση νευρολογικών και γνωστικών διαταραχών.

Λιγότερα

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει ιδιαίτερα μεγάλη υψηλή Θρεπτική αξία. Περιέχει βιταμίνη Ε και Κ καθώς και ωφέλιμα λιπαρά οξέα.

Λιγότερα

Θερμίδες: 884
Πρωτεΐνες: 0
Υδατάνθρακες: 0
Φυτικές ίνες: 0
Σάκχαρα: 0
Λίπη: 100
Νάτριο: 2mg
Κάλιο: 1mg
Ασβέστιο: 1mg
Σίδηρος: 0,6mg

Λιγότερα

Κορεσμένα λιπαρά: 14gr
Μονοακόρεστα λίπη: 73gr (τα περισσότερα εκ των οποίων ολεϊκά οξέα 18 ανθράκων).
Ωμέγα-6: 9.7gr
Ωμέγα-3: 0.7gr
Χοληστερόλη: 0
Βιταμίνη E: 72% της ΣΗΔ
Βιταμίνη K: 75% της ΣΗΔ

Η μεγάλη διατροφική αξία του ελαιόλαδου βρίσκεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Οι συγκεκριμένες φυτοχημικές ενώσεις είναι βιοενεργές και πολλές από αυτές λειτουργούν προστατευτικά για μια σειρά από ασθένειες και βλάβες της υγείας μας.

Λιγότερα

Κατηγορίες ελαιολάδου

Γνωρίζατε ότι το ελαιόλαδό μας χωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό της ωριμότητας και της υγείας του ελαιοκάρπου, καθώς και τον τρόπο συγκομιδής του; Μόνο εάν οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην καλλιέργεια, συλλογή, έκθλιψη, αποθήκευση και τυποποίηση του ελαιολάδου λειτουργούν με γνώση, μεράκι, αγάπη και σεβασμό, μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αυτό που έχετε στα χέρια σας.

Η νομοθεσία της ΕΕ επιτρέπει ισχυρισμό υγείας για το ελαιόλαδο, μόνο όταν τηρούνται αυστηρές προδιαγραφές και υψηλή περιεκτικότητα πολυφαινολών. Μόνο εάν οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην καλλιέργεια, συλλογή, έκθλιψη, αποθήκευση και τυποποίηση του ελαιολάδου λειτουργούν με γνώση, μεράκι, αγάπη και σεβασμό, μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αυτό που έχετε στα χέρια σας. Μηδενικές οξειδώσεις, μηδέν φυτοφάρμακα, υψηλή γεύση και άρωμα και υψηλές πολυφαινόλες, πολύ πάνω από το όριο του Κανονισμού.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παρουσιάζει έντονα φρουτώδη γεύση, ιδιαίτερα χαμηλή οξύτητα και ιδιαίτερα χαμηλούς δείκτες οξείδωσης. Το σημαντικότερο όμως χαρακτηριστικό του είναι ότι περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά και κυρίως φαινολικά παράγωγα, σε ποσότητες που υπερκαλύπτουν τα όρια της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) που επιτρέπουν την αναγραφή ισχυρισμού υγείας στην ετικέτα αυτού του ελαιολάδου. Ένα τέτοιο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται «βιολειτουργικό τρόφιμο». Η έννοια αυτή αναφέρεται σε ένα προϊόν, που πλέον των θρεπτικών συστατικών που φυσικά περιέχει, προσφέρει πρόσθετα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Το πλεονέκτημα αυτού του ελαιόλαδου σε σχέση με άλλα έγκειται στη μεγάλη συγκέντρωση πολυφαινολών που παρουσιάζει, η οποία είναι πολλαπλάσια του μέσου όρου των ελαιόλαδων, που κυκλοφορούν και πολύ πάνω από το ελάχιστο όριο του Ευρωπαϊκού κανονισμού 432/2012. Η υψηλή παρουσία πολυφαινολών συντελεί στη δέσμευση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, που δημιουργούνται στον ανθρώπινο οργανισμό από εξωγενείς παράγοντες και προκαλούν το οξειδωτικό στρες.

Σύμφωνα με τον Δρ. Eugenio Iorio, Πρόεδρο του Διεθνούς Παρατηρητηρίου του Οξειδωτικού Στρες, το οξειδωτικό στρες συνδέεται με περισσότερες από 50 σοβαρές ασθένειες. Ένας από τους πρώτους επιστήμονες που τεκμηρίωσαν τον λειτουργικό ρόλο τέτοιου ελαιολάδου ήταν ο Καθηγητής του Πανεπιστήμιου του Μίσιγκαν Δρ. Περικλής Μαρκάκης, με άρθρο του στο IFT News (1999).
Ο Δρ Απόστολος Κυριτσάκης, ομότιμος καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, συνεχίζει να υποστηρίζει αυτόν τον ρόλο του ελαιολάδου στα συγγράμματα του.
Οι πολυφαινόλες υπάρχουν στο ελαιόλαδο από τη φύση και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και προστατεύουν το προϊόν από το τάγισμα, όταν αυτό δέχεται την καταστροφική επίθεση του οξυγόνου από τον ατμοσφαιρικό αέρα και την ηλιακή ακτινοβολία.

Σημειώνεται ότι ένα ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα  πολυφαινολών έχει υψηλό βαθμό προστασίας και άρα αντοχής στο χρόνο, ενώ ταυτόχρονα η κατανάλωση του προστατεύει τα ανθρώπινα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Όσο υψηλότερη συγκέντρωση πολυφαινολών έχει ένα ελαιόλαδο, τόσο περισσότερο φρουτώδη και πικάντικη γεύση παρουσιάζει.
Ο ισχυρισμός υγείας χρησιμοποιείται μόνο όταν το ελαιόλαδο περιέχει τουλάχιστον 5 mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της ανά 20 g ελαιόλαδου.  Ιδανικά, αυτό το ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας μπορεί να καταναλώνεται ως συμπλήρωμα διατροφής. Μια κουταλιά της σούπας (20 g) ημερησίως μας χαρίζει υγεία και ευεξία.

Λιγότερα

Μέσα στην πιστοποιημένη ΠΟΠ περιοχή Κολυμβαρίου Χανίων επιλεγμένοι ελαιώνες παντρεύουν το σύγχρονο με το αλλοτινό, για να παραγάγουν ένα προϊόν ύψιστης αξίας για την υγεία των καταναλωτών: κάτω από διεθνείς αυστηρούς ελέγχους βιολογικών μεθόδων και μέσων καλλιέργειας, χωρίς χρήση φυτοφαρμάκων και με σεβασμό στο περιβάλλον, παραδίδουν στο τραπέζι σας το Creta Verde Βιολογικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, όμοιο με αυτό που θα γευόσασταν την εποχή της αθωότητας.

Λιγότερα

Με τη φροντίδα της φύσης τα ελαιόδεντρα της περιοχής Κολυμβαρίου Χανίων βρίσκονται καλά προστατευμένα ανάμεσα στα Λευκά Όρη και τις ακτές της Μεσογείου. Το γόνιμο έδαφος της περιοχής και οι ιδανικές συνθήκες του μικροκλίματός της συνδυάζονται με την πανάρχαια εμπειρία συλλογής του ελαιοκάρπου από τους Κρητικούς, υπό τους αυστηρούς ελέγχους διεθνών οργανισμών πιστοποίησης ποιότητας. Κάθε λίτρο CretaVerde ΠΟΠ Κολυμβάρι είναι όλα τα παραπάνω.

Λιγότερα

Κορυφαίας ποιότητας ελαιόλαδο, όπως το «Creta Verde 0.2» , είναι μόνο το 2-3% της παγκόσμιας παραγωγής. Ο ελαιόκαρπος πρέπει να είναι απόλυτα υγιής, συλλέγεται με τα χέρια στην κατάλληλη στιγμή της ωρίμανσης και εκθλίβεται αμέσως μετά την κοπή του από το δέντρο. Είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να ικανοποιήσουμε κάθε απαιτητικό γνώστη του ελαιόλαδου με αυτό το, περιορισμένης ποσότητας και σχεδόν μηδενικής οξύτητας, προϊόν.

Λιγότερα

Το Αγουρέλαιο είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται πρώιμα, από τον άγουρο καρπό της ελιάς με πολύ πλούσια φρουτώδη και την χαρακτηριστική πικρή γεύση που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του σε χλωροφύλλη και πολυφαινόλες. Προϊόν υψηλής ποιότητας και βιολογικής αξίας.

Λιγότερα

Οι ιδανικές συνθήκες, που επικρατούν στη δυτική Κρήτη – Η υψηλή, παραδοσιακή τέχνη των καλλιεργητών – Η συλλογή του ελαιοκάρπου την κατάλληλη στιγμή και η άμεση έκθλιψή του με την ιδανική διαδικασία – Η προστασία από οξειδώσεις και επιμολύνσεις σε όλα τα στάδια. Όλα αυτά, μαζί με τη σοφία της φύσης, έχουν σαν αποτέλεσμα αυτό το προϊόν.

Λιγότερα

CRETA VERDE Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Ανωτέρας κατηγορίας, εξαγωγής εν ψυχρώ για να διατηρήσει τη μοναδική του γεύση, το άρωμα και τα ευεργετικά του χαρακτηριστικά.

Λιγότερα

Πώς να επιλέξω ελαιόλαδο;

  • Διαλέγουμε ΠΑΝΤΑ Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο με ωραίο φρέσκο χρώμα, άρωμα φρέσκου καρπού και φρουτώδη γεύση.
  • Επιλέγουμε ΠΑΝΤΑ τυποποιημένο επώνυμο ελαιόλαδο, για να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα και την τήρηση των διαδικασιών ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας, σύμφωνα με τις εθνικές και Ευρωπαικές προδιαγραφές που αναφέρονται στην τυποποίηση.
  • Στην συσκευασία (φιάλες ή δοχεία) πρέπει ΠΑΝΤΑ να αναγράφεται το όνομα και τα πλήρη στοιχεία του τυποποιητηρίου ή του διακινητή αλλά και στις δύο περιπτώσεις και ο κωδικός αριθμός του τυποποιητηρίου. Εμάς είναι EL-40-060.
  • Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι καθαρό και διαυγές. Το χρώμα του πρέπει να κυμαίνεται από ανοιχτό πράσινο μέχρι σκούρο πράσινο.
  • Να ελέγχετε την ημερομηνία λήξεως και τον χώρο που πωλείται (ο χώρος θα πρέπει να είναι δροσερός και σκιερός χωρίς να έχει καμία επαφή έμμεσα ή άμεσα με τον ήλιο).
  • Να ελέγχετε την ασφάλεια του πώματος.
  • Και πάντα να είστε πολύ επιφυλακτικοί με τα φθηνά τυποποιημένα ελαιόλαδα.
  • Στην συσκευασία (φιάλες ή δοχεία) πρέπει ΠΑΝΤΑ να αναγράφετε το όνομα και τα πλήρη στοιχεία του τυποποιητηρίου ή του διακινητή αλλά και στις δύο περιπτώσεις και ο κωδικός αριθμός του τηποποιητηρίου. Εμάς είναι EL-40-060.
  • Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι καθαρό και διαυγές. Το χρώμα του πρέπει να κυμαίνεται από ανοιχτό πράσινο μέχρι σκούρο πράσινο.
  • Να ελέγχετε την ημερομηνία λήξεως και τον χώρο που πωλείται (ο χώρος θα πρέπει να είναι δροσερός και σκιερός χωρίς να έχει καμία επαφή έμμεσα ή άμεσα με τον ήλιο).
  • Να ελέγχετε την ασφάλεια του πώματος.
  • Και πάντα να είστε πολύ επιφυλακτικοί με τα φθηνά τυποποιημένα ελαιόλαδα.
  Περισσότερα Λιγότερα